Nádaspart Horgásztó és Szabadidőközpont

Ahol horgászhatsz, strandolhatsz de csak ha a természetben szeretnél pihenni arra is kiváló hely!

A tó

Ha homokos, kiépített szabad strandon szeretnél pihenni, piknikezni, esetleg szabadtéri főzésre alkalmas helyet keresel, vagy csak egyszerűen szeretnéd szabadidődet tájvédelmi jellegű parkban eltölteni akkor feltétlenül látogass el a Nádaspart horgásztó és szabadidőközpontba.

A 8 hektáros vízfelületű tó egy kotort, agyagos aljú, rekreációs terület melynek kialakításában vett részt a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága, így a kialakításakor szempont volt az is, hogy számos ritka, védett növény-és állatfajnak adjon otthont.

Ezért a vízfelületet foltokban nádasok tarkítják, ahol a vízmélység 70-90 cm, míg az ezeken kívül eső részeken 210-240 cm között mozog. A tavat fúrt kútból töltötték fel, melyet részben a talajvíz, részben a csapadék táplál.

A halállomány az évenkénti többszöri telepítés mellett, jelentős saját szaporulattal is büszkélkedhet. Horgászni nem csak a partról, hanem a nádasok között csónakokból is lehet.

Történelem

A terület a város észak-nyugati szélén vályogvető gödrök soraként alakult ki, amelyet a hetvenes évek második felében újabb kitermelést követően a gödör alját legyalulva egységes, összefüggő medencévé alakítottak.

Az akkori városvezetés célja egy népjóléti tó és park kialakítása volt, mely alkalmas csónakázásra és horgászatra. A kialakított medencébe a Keleti főcsatorna vizét vezették átemeléssel, amelynek eredményeként a környező házaknál túlzottan magas talajvízszint jelentkezett.

Ezért a belvízkárok enyhítésére és elkerülése érdekében a vizet leeresztették. A továbbiakban a terület karbantartásáról is lemondtak.

Ezekkel az előkészítésekkel és a területen meghagyott alacsony vízszinttel elősegítették az elnádasodást, és a nagy mértékű, folyamatos biológiai feltöltődést. A területet ez a helyzet jellemezte egészen a 90-es évek végéig. A tó 1998 óta van a jelenlegi tulajdonos birtokában.

Az erősen elhanyagolt nádassal teljesen benőtt területre egy komplex szabadidős parkot terveztek, mely jelenleg is folyamatosan fejlődik. Első lépésben a tó kialakításának megtervezésére került sor, melyhez biológusok segítségét is igénybe vették a szakhatóságok szigorú szabályainak betartása érdekében.

Kérelmükre ehhez a tervhez járult hozzá többek között a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága, mely után megkezdődhetett a kivitelezés. A meder és a part kialakítása után a tavat 2003 őszén töltötték fel teljesen, és ezt követően megérkezett az első halszállítmány is.

Ezekkel a munkálatokkal párhuzamosan kezdődött el a parkosítás és területrendezés is, amelyeknek köszönheti a tó jelenlegi arculatát.

Elérhetőségeink

4200 Hajdúszoboszló, Ady Endre utca 87.

Kövess bennünket a Facebookon!